Cressingham Gardens: Design Workshop

On 27 June 2015, ASH participated in a workshop at Cressingham gardens regarding potential designs for the ‘Voids’, a set of flats on Crosby Walk to the north of  Cressingham Gardens which have lain derelict for over 16 years.

IMG_5356

We set up a table in the shared garden in front of the properties in Crosby Walk, and discussed and drew some of the  options and ideas presented to us by the residents.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Generally the residents were (obviously) very keen for something to be done -some of the remaining 6 flats on crosby row have been sorely neglected in a state of paralysis for a considerable length of time, so they were very keen to see improvement along here.

We discussed several options:

1. Rebuild exactly as they were, i.e. 6 x 1-bedroom flats.

2. Demolish the end four flats, and build a new block of flats (potentially more than 4)

3. Demolish the whole row and build considerably more flats, or another form of housing and other spaces.

We discuss what kind of occupation people thought would be useful, and the key one that was discussed was  some kind of housing specifically  for the elderly or disabled. There are currently quite a few elderly people on the estates living in some of the larger homes, who don’t want to leave the estates, but for whom at he moment, there is no real option.

The provision of some housing specifically for the elderly and disabled would enable these larger homes to be freed up for families who are currently needing larger homes, and for the more vulnerable people to remain living in the community they know and love, but in a home which his better suited to their needs.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWe discussed the potential for some shared communal spaces provided as part of this. These ranged from a shared living room for the elderly, a shared garden for children and elderly, rentable rooms for a carer or visitors, etc.

Ashvin from Variant Office participated with a model of crosby walk which enabled people to get a sense of scale and massing, while Emily from ASH and Cambridge Design Research Studio drew sections illustrating the impact of the new flats on light and overlooking that the residents had concerns about.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s